Egyedi fejlesztésű modulok

Az alaptevékenység számítógépes támogatása egy felmérés után valósulhat meg. Sokféle tevékenységi körű vállalkozással állunk kapcsolatban, ezért rendelkezésünkre állnak olyan alapmodulok (készletnyilvántartás, gyártás, óranyilvántartás, flottakezelés stb.), amelyek paraméterezésével és átdolgozásával rövid határidővel vállaljuk a testre szabott rendszer elkészítését.

 • Készlet modul

  A készletnyilvántartás olyan terület, amit nem határoznak meg egyértelmű törvényi keretek, a nyilvántartás módjáról viszonylag szabadon dönthetnek a vállalkozások. A készletek kezelését nagyban befolyásolja a tárolt termékek típusa is. Nyilvánvaló különbségek vannak pl. élelmiszerek, kozmetikumok, könyvek vagy szaniter áru készletezésében. Élelmiszerek, kozmetikumok esetén igen nagy jelentősége van a termék fogyaszthatósági idejének, lejáratának, ezért az ilyen típusú árut mindenképpen beszerzésenként kell nyilvántartani. Az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokra külön szabályok vonatkoznak (HACCP), ezeknek biztosítaniuk kell az általuk forgalmazott termékek nyomon követhetőségét is (tehát ki kell tudni mutatni, hogy egy áruház polcán található termék melyik beszerzésből származik és milyen további vevőknek került kiszállításra). Azon termékek esetén azonban, ahol nincs jelentősége a lejárati időnek vagy a raktárban nem megkülönböztethetőek a különböző beszerzésekből származó tételek, alkalmazható a kevert áras készletértékelés. Ebben az esetben nem kell szükségszerűen tudnia a rendszernek, hogy melyik eladott termék melyik beszerzésből származik.

  Készletnyilvántartó rendszert több ügyfelünk számára készítettünk, így minden lehetséges forgatókönyvre felkészültünk. Az élelmiszerrel foglalkozó partnereink (Rozmár Hűtőház, Alfa-Meat Kft.) több állatorvosi és EU-ellenőrzés kapcsán kaptak dicséretet az ellenőrző hatóságoktól a készletnyilvántartással és a nyomon követhetőséggel összefüggésben.

  Készletmozgások kezelése

  A készletmozgások kezelésekor a rendszer támaszkodik az esetleges előzményekre. Bevételezéskor ez lehet beszerzési rendelés vagy számla, kiadáskor vevői rendelés vagy üzemi anyagbekérő. Ha valamilyen formában (pl. berögzített rendeléseken) rendelkezésre áll a kiadandó mennyiség, a rendszer kiszedési listával segíti a raktárosok munkáját. A rendszer természetesen kezeli a raktárak közötti vagy a tárolási helyek közötti áttárolást. Beszerzésenkénti nyilvántartású készletnél FIFO elven történik a készletek kiadása tehát beállítástól függően vagy a legrégebben beszerzett vagy a legkorábban lejáró tétel kerül először kiadásra.

  Leltár

  A modul támogatja a leltározási folyamatot. Az aktuális készletről leltárjegy készíthető, ami alapján egyszerűen jóváhagyhatók vagy felülírhatók a rendszer által nyilvántartott mennyiségek.

  Kimutatások

  A készlet modul többek között az alábbi listákat, kimutatásokat tartalmazza:

  • Aktuális vagy tetszőleges időpontra előállított készlet beszerzésenként vagy cikkre összesítve
  • Időszaki készletváltozás
  • Cikk karton
  • Főkönyvi analitika (a könyvelést alátámasztó kimutatás)

  Főkönyvi kapcsolat

  A készletmozgások automatikusan, a beállított főkönyvi paramétereknek megfelelő összesítésben kerülnek be a könyvelésbe.

 • Kereskedelmi modul

  Az integrált rendszer kereskedelmi modulja a kereskedelmi tevékenység minden részét támogatja, legyen szó beszerzésről vagy értékesítésről, belföldi, EU vagy EU-n kívüli relációról. Ahogy a kereskedelmi tevékenység lépései követik egymást, a rendszerben is úgy épülnek egymásra a folyamatok. A kereskedelmi dokumentumok előállítását minden esetben segítik az esetleg rendelkezésre álló előzmények. A számla készítésekor pl. megadható a rendszerben lévő vevői rendelés, amelynek függő tételei egy gombnyomással áttölthetők a számlába, de a számla előzménye lehet szállítólevél is, ugyanakkor minden előzmény nélkül is kiállítható a számla.

  Kalkuláció, ajánlat

  A rendszerben lehetőség van a vállalkozáshoz beérkező ajánlatok adatainak nyilvántartására, a bejövő ajánlatokhoz képek is rögzíthetők. Az eladási ár meghatározását kalkulációval segíti a modul. A rendszerben elkészíthetők a vevőknek küldött ajánlatok is.

  Beszerzési és vevői rendelés

  A létrejött kereskedelmi megállapodások eredményeképpen rendelések keletkeznek a rendszerben. A program mind a beszerzési, mind a vevői rendelések esetén nyilvántartja a még szállításra illetve számlázásra váró tételeket.

  Számla

  Beszerzési típusú ügyletek esetén az áru ellenértékét tartalmazó bejövő belföldi vagy devizaszámlát kell a rendszerben rögzíteni. A kimenő számla általában a készletrendszerben kiállított szállítólevél adatai alapján készül.

  Kimutatások

  A kereskedelmi tevékenység támogatására rengeteg különböző tartalmú statisztika, lekérdezés került beépítésre a rendszerbe. Néhány ezek közül:

  • Rendelések teljesülése (beszerzési és vevői)
  • Függő (nem számlázott) szállítólevelek
  • Vevő és termék ranglista
  • Értékesítési adatok különböző csoportosításban és rendezettségben
 • Gyártási modul

  A gyártási modul a termelő vállalkozások számára használható funkciókat tartalmazza. A modul végig követi a gyártás folyamatát a gyártási tervektől kezdve a minőség-ellenőrzésig és a gyártási elszámolásig.

  Normák

  A gyártási modul alapadatait képezik a termékek összetevőit tartalmazó alapanyagok, alkatrészek listái, a normák. Ezek a gyártási normák tartalmazhatják a nem anyag jellegű összetevőket, pl. a termék előállításához szükséges energiát is. Számos feldolgozás, kimutatás és lista alapul ezeken az adatokon, ezért kitüntetett szerepük van a modulban.

  Gyártási terv

  A gyártási tervezés 12 hétre előre, heti bontásban tartalmazza a gyártandó termékeket és a gyártandó mennyiségeket. A gyártási terv és a terméknormák adatai alapján a rendszer elkészíti a gyártás anyagszükségletét, a készletek és a függő beszerzési rendelések ismeretében pedig elkészíti a beszerzést segítő listát, amely a tervezési időszakra tartalmazza a beszerzendő alap- és csomagolóanyagok mennyiségét és a szükséglet időpontját.

  Gyártási rendelés

  A gyártási rendelés az a belső bizonylat, amely termelési folyamattal kapcsolatos adatokat tartalmazza. Előállítja a termék gyártandó mennyiségének anyagszükségletét, segíti az üzemből hiányzó alapanyagok raktárból történő bekérését. A gyártás végén a modul önköltségi árat számol és készletre veszi az elkészült kész- vagy félkészterméket, a felhasznált alapanyagokkal pedig csökkenti az üzemi készletet.

  Minőség-ellenőrzés

  A minőség-ellenőrző modul a félkész- és késztermékek minőségvizsgálatának segítésén túl tartalmazza a beérkező alap- és csomagolóanyagok ellenőrzését segítő funkciókat is. A minőség-ellenőrzés a vizsgálandó cikk fajtájától függő különböző vizsgálatok elvégzéséből áll, a modul segít a szükséges vizsgálatok elvégzésében és dokumentálja a vizsgálatok elvégzését.

  Kimutatások

  A szokásos termeléssel kapcsolatos dokumentumokon (anyagbekérő, gyártási napló, anyagelszámolás) kívül többek között az alábbi listákkal segíti a termelési folyamatot:

  • Alap- és csomagolóanyag-készletek alapján gyártható mennyiségek
  • Aktuális anyagköltségek
  • Időszaki termelés és anyagfelhasználás (a normáktól való eltérések vizsgálatánál fontos)
  • Időszaki anyagfelhasználás
 • Egyéb fejlesztések

  Rendszereink testre szabásakor gyakran kerül sor egy-egy olyan modul kialakítására, amely nem minden vállalkozás életében játszik szerepet, ezért az ilyen fejlesztéseket az alapmodulok nem tartalmazzák.

  Munkaidő-nyilvántartás, ráfordítások elemzése

  A főként emberi erőforrást felhasználó szolgáltatásokat (pl. adótanácsadás, könyvvizsgálat, könyvelés, szoftverfejlesztés) nyújtó vállalkozások által használt modul. A modul különböző projekttípusokat (fix díjas, óradíjas, átalány) kezel, a munkaidő-jelentések alapján automatikusan teljesítésigazolást készít az időszaki ráfordításokról, adatokat szolgáltat a számlázó modulnak, különböző típusú ráfordítás- és hatékonyság-elemzéseket, terv-tény összehasonlításokat tartalmaz.

  Autókölcsönző modul

  Az autókölcsönzés folyamatát támogató rendszer része a foglalások kezelése, az autó átadásakor létrejövő szerződések nyilvántartása és a visszavételkori számlázás. A modul támogatja a különböző típusú bérléseket (napi és hosszú távú bérlések), a külföldi és belföldi ügynökökkel történő elszámolást. A rendszer kezeli a különböző extrák és egyéb szolgáltatások nyilvántartását, az egyes extrák foglaltságát.

  A modul nyilvántartja az autókkal kapcsolatos adatokat és eseményeket (szerviz, belső mozgatés stb.), képet ad a flotta a kihasználtságáról.

  Termékdíj-elszámolás

  Termékdíj-köteles termékeket előállító vagy ilyeneket importáló vállalkozások termékdíj-bevallását segítő modul. A program a termékekhez rögzített termékdíjas csomagolóanyagok (vagy ha rendelkezésre állnak a beépülési normák, akkor azok) és az értékesítési, belső felhasználásra vonatkozó adatok alapján készít kimutatást a bevallás segítésére.

  Intrastat bevallás

  Az Európai Unióban kereskedő vállalkozások számára ismerős lehet a Központi Statisztikai Hivatal számára készítendő Intrastat bevallás. A modul a számlázási adatokra támaszkodva automatikusan elkészíti a KSH-nak küldendő fájlokat.

  Folyóirat-előfizetések kezelése

  Folyóirat-előfizetésekkel kapcsolatos tevékenységeket segítő modul. Az előfizetők és előfizetések adatainak nyilvántartását, előfizetések számlázását, időszakos postázását tartalmazza. Figyelemmel kíséri a beérkezett befizetéseket, és ennek függvényében készíti el a kiszállítandó csomagokat. Lehetőséget biztosít ingyenes példányok kezelésére és postai címkék nyomtatására.

  Licenc-elszámolások

  Kiadványok jogtulajdonosával kötött nettó árbevétel- vagy mennyiség alapú licenc-szerződések kezelését és elszámolás készítését végzi ez a modul.

  Nyomdai kalkuláció

  Főként kiadók számára hasznos ez a modul. Segítségével előkalkuláció készíthető egy kiadvány előállítási költségeiről. A kalkuláció több nyomda áradatait figyelembe véve végzi a rendszer. A kalkuláció paraméterei a papír minőség, a kötés módja, a színek száma, a gyártás során alkalmazott nyomási technológia.