DNS Szoftverház Kft.

...a működő megoldások szállítója...

Készletnyilvántartás

Készlet

A készletnyilvántartás olyan terület, amit nem határoznak meg egyértelmű törvényi keretek, a nyilvántartás módjáról viszonylag szabadon dönthetnek a vállalkozások. A készletek kezelését nagyban befolyásolja a tárolt termékek típusa is. Nyilvánvaló különbségek vannak pl. élelmiszerek, kozmetikumok, könyvek vagy szaniter áru készletezésében. Élelmiszerek, kozmetikumok esetén igen nagy jelentősége van a termék fogyaszthatósági idejének, lejáratának, ezért az ilyen típusú árut mindenképpen beszerzésenként kell nyilvántartani. Az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokra külön szabályok vonatkoznak (HACCP), ezeknek biztosítaniuk kell az általuk forgalmazott termékek nyomon követhetőségét is (tehát ki kell tudni mutatni, hogy egy áruház polcán található termék melyik beszerzésből származik és milyen további vevőknek került kiszállításra). Azon termékek esetén azonban, ahol nincs jelentősége a lejárati időnek vagy a raktárban nem megkülönböztethetőek a különböző beszerzésekből származó tételek, alkalmazható a kevert áras készletértékelés. Ebben az esetben nem kell szükségszerűen tudnia a rendszernek, hogy melyik eladott termék melyik beszerzésből származik.

Készletnyilvántartó rendszert több ügyfelünk számára készítettünk, így minden lehetséges forgatókönyvre felkészültünk. Az élelmiszerrel foglalkozó partnereink (Rozmár Hűtőház, Alfa-Meat Kft.) több állatorvosi és EU-ellenőrzés kapcsán kaptak dicséretet az ellenőrző hatóságoktól a készletnyilvántartással és a nyomon követhetőséggel összefüggésben.

Készletmozgások kezelése

A készletmozgások kezelésekor a rendszer támaszkodik az esetleges előzményekre. Bevételezéskor ez lehet beszerzési rendelés vagy számla, kiadáskor vevői rendelés vagy üzemi anyagbekérő. Ha valamilyen formában (pl. berögzített rendeléseken) rendelkezésre áll a kiadandó mennyiség, a rendszer kiszedési listával segíti a raktárosok munkáját. A rendszer természetesen kezeli a raktárak közötti vagy a tárolási helyek közötti áttárolást. Beszerzésenkénti nyilvántartású készletnél FIFO elven történik a készletek kiadása tehát beállítástól függően vagy a legrégebben beszerzett vagy a legkorábban lejáró tétel kerül először kiadásra.

Leltár

A modul támogatja a leltározási folyamatot. Az aktuális készletről leltárjegy készíthető, ami alapján egyszerűen jóváhagyhatók vagy felülírhatók a rendszer által nyilvántartott mennyiségek.

Kimutatások

A készlet modul többek között az alábbi listákat, kimutatásokat tartalmazza:

  • Aktuális vagy tetszőleges időpontra előállított készlet beszerzésenként vagy cikkre összesítve
  • Időszaki készletváltozás
  • Cikk karton
  • Főkönyvi analitika (a könyvelést alátámasztó kimutatás)

Főkönyvi kapcsolat

A készletmozgások automatikusan, a beállított főkönyvi paramétereknek megfelelő összesítésben kerülnek be a könyvelésbe.