DNS Szoftverház Kft.

...a működő megoldások szállítója...

A főkönyvi modul

an image

Az integrált vállalatirányítási rendszerek lényege, hogy lehetőleg minden adat csak egyszer kerüljön be az adatbázisba, az alrendszerek támaszkodjanak a kapcsolódó modulok által létrehozott és felügyelt adatokra. Rendszerünk főkönyvi modulja ennek az elvnek megfelelően az analitikus nyilvántartások adataiból dolgozik. Minden analitikus nyilvántartás rendelkezik olyan kimutatással, amellyel alátámaszthatók a főkönyvi adatok (ilyen pl. a folyószámla, a készletanalitika vagy az eszköztükör).

Ha a gazdasági eseménytípusok könyvelési szabályait lefektetjük a rendszerben, akkor az egyes gazdasági események könyvelése a megadott paramétereknek megfelelően, automatizáltan történik.

Ez a felfogás lehetővé teszi, hogy a könyvelő a fontos szakmai feladatokkal foglalkozzon, a rutinmunka terhét a rendszer leveszi a válláról. A könyvelési paraméterek beállítását követően a könyvelőnek főleg ellenőrző szerepe van a rendszerben.

Bizonylatok könyvelése

Az analitikus nyilvántartások bizonylatainak (számlák, banki pénzmozgások, készletmozgások stb.) rögzítésével egyidejűleg - a könyvelési szabályok ismeretében - megtörténik azok főkönyvi feldolgozásra történő előkészítése (kontírozása) is.

Azokat a gazdasági eseményeket, amelyek analitikus nyilvántartását nem tartalmazza az integrált rendszer, a megszokott módon, vegyes könyvelési bizonylattal kell lekönyvelni.

Analitikus bizonylatok főkönyvi feladása

Az analitikus bizonylatok könyvelésre történő előkészítésével a tételek nem jelennek meg automatikusan a könyvelésben. A megfelelően előkészített bizonylatokkal azonban nem kell mást tenni, csak egy gombnyomással átvezetni (feladni) a könyvelésbe. Ez a főkönyvi feladás történhet bizonylatonként, illetve csomagoltan. A rendszer gondoskodik arról, hogy a bizonylatok könyvelési adatai a feladás után ne módosulhassanak.

Főkönyvi kimutatások

A rendszer természetesen alkalmas a szokásos főkönyvi kimutatások elkészítésére. Az alábbi kimutatások tetszőleges időszakra (akár visszamenőlegesen is) lekérhetők a rendszerből:

  • Főkönyvi összesítő
  • Főkönyvi kivonat
  • Főkönyvi karton

Mérleg és eredménykimutatás

A főkönyvi kivonat adatai alapján különböző főkönyvi kimutatások készíthetők a rendszerben. Ezeknek a kimutatásoknak az összefüggései sémákban írhatók le. Az elkészült sémák alapján azután bármelyik pillanatban elkészíthetők az aktuális kimutatások.

A mérleg és az eredménykimutatás a leggyakrabban használt - ilyen sémán alapuló - kimutatás. Ezeken túlmenően készíthető séma pl. az iparűzési adó számításához vagy a követelések és kötelezettségek kimutatásához is.